2022-ųjų viršūnės

Na ką, dar vieni metai uždaro duris, o už jų lieka smagūs prisiminimai, perskaitytos knygos, įspūdžių pilnos kelionės, skaudžios akimirkos ir naujos pradžios. Kaip ir kasmet, skiriu laiko metų apibendrinimui.

Metų knyga. Šiemet perskaičiau dvigubai daugiau knygų ir puslapių, nei pernai – neskaičiuojant vaikiškų knygų, iki paskutinio puslapio įveikiau 64 knygas su 18862 puslapiais. Dešimčia balų iš dešimties įvertinau šias:

Fredrik Backman: Gyveno kartą Uvė,
Olga Tokarczuk: Jautrusis pasakotojas,
Olga Tokarczuk: Dienos namai, nakties namai,
Thich Nhat Hanh: Senasis baltųjų debesų kelias,
Shefali Tsabary: Sąmoninga tėvystė.

Literatūriniu metų atradimu man šiemet tapo nuostabioji Olga Tokarczuk, ir jos Jautrųjį pasakotoją skelbiu savo šių Metų knyga!

Metų filmas. Kino juostų gerumą dažniausiai vertinu pagal tai, kaip stipriai jos mane emociškai sukrečia ir kiek ašarų išspaudžia. Aišku, tas jausmų intensyvumas kažkiek priklauso ir nuo mano psichologinės būklės filmo žiūrėjimo metu, tad vertinimas itin subjektyvus, tai va šiais metais dešimtuku įvertinau keturis žiūrėtus kino kūrinius:

Drąsiau drąsiau (C’mon.C’mon., 2021 m.),
Searching for Sugar Man (2012 m.),
Likusios (The Rest of Us, 2019 m.),
The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos (2008 m.).

Labiausiai iš jų paveikė ir įsiminė Sugar Man – dokumentika apie Sixto Rodriguez. Jei nieko apie šią asmenybę nežinai, pažiūrėk filmą ir nesigailėsi sužinojusi/-ęs!

Metų įvykis. Šiemet išsipildė mano sena svajonė – išleisti knygą. Labai džiaugiuosi bendradarbiavimu su leidykla Vaga ir didžiuojuosi mūsų su iliustratore Viktorija kūriniu – knygele vaikams apie emocijas Avelė Austėja ir spalvoti debesys! Šį įvykį skelbiu pirmo pusmečio nugalėtoju.

Antrąjį pusmetį pradėjau dirbti nuostabioje Herojaus mokykloje! Labai gera atrasti žmones, tarp kurių jautiesi puikiai, gali įgyvendinti įvairias idėjas ir augti kaip asmenybė, na ir į darbą eiti kaip į šventę 🙂

Metų vaizdas. Pastaruoju metu pradėjau mažiau fotografuoti, stengiuosi intensyviau įsigyventi į patiriamą akimirką ir pabūti joje, tačiau kai peržiūrinėju metų nuotraukas, matau, kiek daug visko nueina užmarštin, o fotografijos padeda atgaivinti nuostabius prisiminimus ir vėl iš naujo patirti laimę, kurią tos praeities akimirkos atnešė. Visas šis įrašas iliustruotas mano mėgstamiausiomis metų nuotraukomis, o metų vaizdu tikriausiai skelbiu tą, kuriame basomis murzinomis pėdomis žengiu link jūros – kažkaip visiškos atostogos man čia užfiksuotos.

Metų atostogos. Pagaliau normaliai po Covid’o atlaisvinus sienas vieną pavasario dieną mane pagavo siutas ir per kelias valandas nupirkau lėktuvų bilietus į Nyderlandus, Ispaniją ir Italiją. Ir, žinoma, visos šios trys kelionės buvo neįtikėtinai nuostabios! Šilta saulė, sprogstantis žydėjimas, nauji įspūdžiai, artimieji šalia – ko daugiau reikia? O mini atostogoms ir savaitgaliams ne kartą traukėme į Lenkiją – Augustovas, Varšuva, ir žinoma, nuostabusis Gdanskas – puikiam atotrūkiui nuo rutinos. Jei reiktų išrinkti vienerias Metų atostogas, turbūt jomis paskelbčiau kelionę į Italiją.

Metų muzika. Įvairios muzikos šiemet aš klausiau, nuo senojo regio iki šiuolaikinių techno beat’ų, nuo hipiško Rodriguez’o iki kvailo radijinio popso. Dažniausiai skambėjusi daina – Althea And Donna Uptown Top Ranking. Rudenį lankiausi mėgstamos grupės Kings of Convenience koncerte, tai tikriausiai juos ir skelbiu savo Metų muzika!

Metų atradimas. Ilgą laiką rūpinausi augalais dėl jų dekoratyvumo ir skleidžiamo pozityvumo, šiemet gi su šeima pradėjome ūkininkauti – pasistatėme šiltnamį, įsirengėme pakeltas lysves, prisisodinome vaiskrūmių ir vaismedžių. Žinoma, pastarųjų derliaus dar teks palaukti keletą metelių, tačiau rūpinimasis visais kitais augalais ir jų derliaus dorojimas – tikrai malonus atradimas!

2023-aisiais Tau ir sau linkiu drąsos – žengti tą reikalingą žingsnį, nors baisu, o paskui – atitinkamai pasimėgauti saldžiais drąsaus poelgio vaisiais!
***

Pernykštė metų apžvalga – čia. O po ja rasi nuorodas į ankstesnių metų apžvalgas.

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
1
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 114

Pasidalinkite savo mintimis