2023-iųjų viršūnės

Nežinau, tiesa ar ne, kad kuo vyresnis esi, tuo greičiau laikas skrieja, bet man šis teiginys pasitvirtina – nespėju sužiūrėt, kada viena diena pakeičia kitą, savaitė savaitę, o jau žiū – ir vieni metai kitus keičia! Ta proga visuomet surašau, kas reikšmingesnio man šiemet nutiko. Šis ritualas ir pačiai leidžia metus įsivertint, ir juos įžodinti, kol prisiminimų krūvon nenugrimzdo, o gal kažkam ir pravers rekomendacijos, pvz., skaitiniams.

Metų knyga. Kaip kasmet, pradedu nuo vienų svarbiausių man dalykų – knygų. Jų šiemet iš viso perskaičiau 37, su 11598 puslapiais. Taigi kiek daugiau nei po 3 kūrinius kas mėnesį. Buvau pakankamai kritiška ir 10-tuku dešimties balų sistemoje įvertinau vos dvi. Pirmoji – mokslinė Merlin’o Sheldrake’o „Raizgus gyvenimas, antroji – grožinė Hannah Kent „Atsidavimas. Jeigu reiktų būtinai paskelbti Metų knygą, iškelčiau aukštyn „Raizgų gyvenimą“, bet juk gali būti du nugalėtojai skirtingose kategorijose, ar ne?

Metų filmas. Kino juostų per metus peržiūrėjau tiek pat, kiek perskaičiau knygų – 37, taigi apie vidutiniškai po 3 filmus per mėnesį. Didžiausią įspūdį paliko ir dešimčia balų įvertinau:

Viskas iškart ir visur (Everything Everywhere All at Once, 2022) – visiškai išsprogdino smegenis, sugriovė pasaulį ir pastatė jį iš naujo, kažkas tokio įspūdingo, kad žodžiais nenusakysi;
Fantastiški grybai (Fantastic Fungi, 2019) – į tą pačią raizgaus gyvenimo temą, fantastiški yra ne tik grybai, bet ir dokumentika apie juos;
Ten, kur gieda vėžiai (Where the Crowdads Sing, 2022) – knygą skaičiau prieš porą metų, įvertinau dešimtuku, buvo smalsu išvysti ekranizaciją. Filmas taip pat puikus – jaudinantis, sukrečiantis, įtraukiantis;
Prieš… trilogija (Before Sunrise, 1995, Before Sunset, 2004, Before Midnight, 2013) – čia jau mano gyvenimo filmų trilogija, matyta anksčiau, tiesiog buvo pradėjusios sklisti kalbos, kad galbūt bus nufilmuota ir ketvirtoji dalis, tai ta proga dar kartą juos peržiūrėjau. Kas kartą žiūrisi vis naujai, verta!
Barbė (Barbie, 2023) – būsiu nepopuliari dėl itin teigiamo įvertinimo, bet man tikrai patiko! Saldainis akims, feministiškai aktualus, vienoj vietoj ir iki ašarų sujaudino.

Na, ir Metų filmu skelbiu… Everything Everywhere All at Once! Nes jis būtent toks, kokį skelbia pavadinimas…

Metų įvykis. Šiemet metai buvo pakankamai ramūs, gyvenimas sklandžiai tekėjo sava vaga, jokių sukrėtimų ar ypatingų viršūnių nebuvo. Įsiminė keletas svarbesnių momentų, susijusių su vaikais – nepaprastai džiaugiausi ir didžiavausi sūnumi, kuris Prezidentūroje žaidė šachmatais su geriausiais Lietuvos pradinukais ir su komanda iškovojo sidabrą bei galiausiai susikovė prie juodai baltos lentos su pačiu Prezidentu! Tai ir skelbiu savo Metų įvykiu.

Metų vaizdas. Daug gražių vaizdų šiemet užfiksavau ir atostogaudama, ir aplink namus darbuodamasi – šis įrašas iliustruotas man mielomis akimirkomis, kurių norėčiau ilgai neužmiršti. Jei reiktų iš visų šių nuotraukų išrinkti vieną, Metų vaizdu paskelbčiau medinį namą Orvidų sodyboje – ši vieta išties yra magiška ir mane tiesiog apkerėjo!

Metų atostogos. Šiemet atostogos buvo įvairios – su visa šeima atostogavome Italijoje, ten išmaišėme Barį ir Apulijos regioną, dviese su vyru ištrūkome į Gdanską – miestas niekaip nesiliauja manęs žavėjęs, o paplūdimiai nuostabūs. Na, ir, žinoma, atostogos Lietuvoje – Klaipėdoje, Druskininkuose, sode, sodyboje, vasara šiemet buvo itin dosni saulėtų dienų ir puikaus oro, tad pailsėti pavyko puikiai! Metų atostogomis skelbiu, žinoma Italiją, kas gali būti geriau už ją?

Metų muzika. Šiemet aplankiau pakankamai daug koncertų po atviru dangumi: Garbanotas, Gus Gus, Ministry of Echology, Kamanių šilelis ir t.t. Ne po vieną ir ne po du kartus kai kurių klausiausi, visa širdimi mėgavausi tiesioginiu ryšiu tarp atlikėjų ir klausytojų. Kartais tokia visus pojūčius sprogdinanti sinergija susidarydavo, kad nerealu! Įsimintiniausias ir fantastiškiausias man buvo Ministry of Echology pasirodymas bare O kodėl ne?, jį ir skelbiu savo Metų muzika!

Metų atradimas. Šiemet patyriau du didesnius, gyvenimą keičiančius atradimus. Pirmasis – lėtasis turizmas mažuose nameliuose. Anksčiau, jei norėdavosi ramybės, atotrūkiui bėgdavau į mūsų sodybą miškuose. Šiemet gi atradau, kad vietas tokiems trumpiems pabėgimams galima ir išsinuomoti, tokiu būdu atrandant ryšį su skirtingais gamtos elementais. Kol kas teko apsilankyti Jurtoje ant Minijos kranto ir Paukščių namelis medyje prie Žuvinto – išties įsimintinos akimirkos! Kitas didysis atradimas – šiuolaikinis šokis. Visa galva panirau į jo pasaulį ir nežadu artimiausiu metu išnirti! Gal visgi šiuolaikinį šokį ir skelbiu savo Metų atradimu.

2024-aisiais Tau ir sau linkiu kuo daugiau malonių atradimų bei gebėjimo jais pasimėgauti!
***
Pernykštė metų apžvalga – čia. O po ja rasi nuorodas į ankstesnių metų apžvalgas.

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 26

Pasidalinkite savo mintimis