Lęšių ir kitų daržovių sriubytė

2010-02-17

Nuoširdžiai stengiuosi nebūti iš tų žmonių, kurie perša kitiems savo įsitikinimus. Nevartodama alkoholio mielai linksminuosi su tai darančiais draugais, nevalgydama mėsos karts nuo karto mylimajam kotletų iškepu.

Na, bet juk galima kartais neįkyriai pasiūlyti alternatyvą mėsytei, ar ne? (juolab kad Gavėnia, draugai katalikai ir stačiatikiai) Pavyzdžiui, lęšius. Juose baltymų yra daugiau, nei mėsoje, būdami lygiai tiek pat maistingi, jie yra žymiai mažiau kaloringi (t.y. daugiau energijos, mažiau storumo!). Dažnai mėsos baltymus vegetarams siūloma pakeisti ankštinėmis daržovėmis, tačiau nuo pupų ir žirnių gali mažumėlę pilvelį pūsti, o štai lęšiai šio nepageidaujamo efekto nesukelia. Nu ten dar jie turi visokio kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies, reguliarus jų vartojimas mažina vėžinių ligų riziką, ir taip toliau, žodžiu, labai geras dalykas. Ir kainuoja tikrai pigiau už mėsą!

Čia gali pasižiūrėti daugiau receptukų, o aš savo ruožtu siūlau gardžią lęšių ir kitų daržovių sriubytę.

Lęšių ir kitų daržovių sriubytė

Jai reikės: pusės stiklinės lęšių, svogūno, česnako skiltelės, morkos, ketvirčio saliero gumbo, poros pomidorų, lauro lapų, druskos, pipirų, džiovintų bazilikų ir vandenėlio.

Lęšius valandai ar porai užpilame stikline vandens, paskui su juo kartu ir krečiame į puodą. Raudoniesiems lęšiams virti užtenka 25 minučių, rudiesiems bei žaliesiems tenka burbuliuoti 45 minutes, tai maždaug taip ir apsiskaičiuojam. Keptuvėje pakepinam susmulkintą svogūną su česnaku, paskui sudedame sutarkuotą morką ir salierą, patroškiname. Krečiame daržovėles į lęšius, užpilame tiek vandens, kokio tirštumo sriubytės pageidaujame (aš mėgstu tirštas). Sudedame nuluptus ir susmulkintus pomidorus, lauro lapus, druską, pipirus, bazilikus, ir verdame, kol lęšiai tampa minkšti.

Kadangi sriubytės spalva tokia ne itin nemaloni akiai, o valgome pirmiausia akimis, ant viršaus pasmulkinau paprikos ir svogūnų laiškų. Skanaus!

15 komentarai (-ų)

Pasisakyti

RSS šaltinis šio įrašo komentarams