Kaip pasigaminti chalvą
Tęsiu saldumynų be miltų temą. Kitas mano mėgstamas saldėsis – chalva, geriausia – saulėgrąžų, bet tinka ir riešutų.
Reikia:
1 stiklinės išlukštentų saulėgrąžų (arba žemės riešutų be luobelių, arba sezamų, arba dar kokių riešutų galima sugalvoti);
¾ stiklinės cukraus (aš naudojau rudąjį, bet tinka ir baltasis);
¼ stiklinės vandens;
Šaukšto medaus (šito nebūtinai. Galima dar iš mandrumo kokių džiovintų vaisių, razinų, ar ko tik sugalvosi pridėti).
Saulėgrąžas (ar riešutus) truputį pakepinu sausoje keptuvėje, kad lengvai apskrustų ir palieku atvėsti. Iš cukraus ir vandens sumaišytą sirupėlį pilu į puodą ir verdu. Neapsigauk galvodamas, kad tokiam mažam kiekiui sirupėlio tiks mažas puodelis, mat masė ima putoti dideliais rudais burbulais, plėstis ir didėti, todėl iš anksto siūlau puodą imti normalų. Dabar šioje vietoje yra du pasirinkimai:
a) Truputį pavirti sirupėlį, bet neilgai. Gausis normalaus minkštumo chalva.
b) Pavirti bent dešimt minučių arba kol sirupėlis pasieks 125 laipsnių temperatūrą ir virs tikrų tikriausia karamele. Šį būdą dažniausiai siūlo kulinarijos ekspertai, bet chalva gaunasi tokia pakankamai kietoka, vos ne kaip griliažiniai saldainiai. Ją reikia supjaustyti dar šiltą, nes vėliau tiesiog neįpjausi.
Kol sirupėlis verda, saulėgrąžas (arba riešutus) sumalame kombainu. Karštą cukraus – vandens masę, tapusią arba ne karamele, pilame ant sumaltų saulėgrąžų, galime įkrauti šaukštą medaus. Viską gerai išmaišome, dedame į maistinę plėvelę, suformuojame norimą pavidalą, palaukiame, kol atvės, pjaustome ir skanaujame.
komentarų
Join the discussion and tell us your opinion.
Atrodo puikiai!
Nemaniau, kad taip paprasta 🙂
Na, skonis ne visiškai lygiai toks pats, kaip parduotuvinės chalvos, bet mūsų šeimai ir kitiems, jos ragavusiems, naminė skanesnė!
Išbandžiau šiandien su saulėgrąžom, sodyboj turėjau tik balto cukraus. Nusprendėm, kad mums per saldu. Kitą kartą dėsiu mažiau cukraus ir gal išbandysiu su ruduoju.
Sveiki, 2k gaminau, bet kazkaip netaip. 1karta emiau 3stikl saulegrazu, 1,5 st balto cukraus ir 0,5 stikl vandens. Sirupa viriau letai iki 130laipsn, bet buvo skaidrus. Bepilant is puodo susikristalizavo, chalvoje gavosi kristalais, bet sukietejo chalva 🙂 2karta emiau 2st cukraus ir 0,5st vandens, nes pirma karta truko saldumo. Viriau letai ilgai iki 120laipsniu, vel buvo skaidrus sirupas. Sumaisius viska tik tada sukietejo, bet atsalus gavosi lb biri chalva. Gal turit minciu, ka blogai padariau? 🙂
O tai gal pabandykit mažesnį kiekį daryt, mano nurodytomis proporcijomis? Nes man gavosi, dariau ne kartą… Kad nebūtų biri, reikėtų suspausti, paslėgti kol šilta.
O gal kas žino receptą su saldymedžio sirupu?
Nagi gryni nuodai!
Tiek cukraus.
Man ir paskrudintos ‘siemkes’ skanu 😉
Sveiki. Pati spaudziu alieju, saulegrazu, kokoso ir sezamo, linu semenu. Gal patartute, ka daryti is ispaudu.
Galima išspaudas išdžiovinti ir gausite miltus, iš kurių galima kepti sveikuoliškus sausainius ar panašius kepinius.
O įmanoma be cukraus tą patį reikalą padaryti ar nelabai kas gausis?
Gausite saulėgrąžų sviestą, panašų į riešutų sviestą. Cukrus sulipina ir suteikia saldumo. Jei norite sveikiau, galite naudoti nerafinuotą, cukranendrių cukrų, klevų sirupą ar kitas sveikesnes alternatyvas.