Lęšių ir kitų daržovių sriubytė

Nuoširdžiai stengiuosi nebūti iš tų žmonių, kurie perša kitiems savo įsitikinimus. Nevartodama alkoholio mielai linksminuosi su tai darančiais draugais, nevalgydama mėsos karts nuo karto mylimajam kotletų iškepu.

Na, bet juk galima kartais neįkyriai pasiūlyti alternatyvą mėsytei, ar ne? (juolab kad Gavėnia, draugai katalikai ir stačiatikiai) Pavyzdžiui, lęšius. Juose baltymų yra daugiau, nei mėsoje, būdami lygiai tiek pat maistingi, jie yra žymiai mažiau kaloringi (t.y. daugiau energijos, mažiau storumo!). Dažnai mėsos baltymus vegetarams siūloma pakeisti ankštinėmis daržovėmis, tačiau nuo pupų ir žirnių gali mažumėlę pilvelį pūsti, o štai lęšiai šio nepageidaujamo efekto nesukelia. Nu ten dar jie turi visokio kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies, reguliarus jų vartojimas mažina vėžinių ligų riziką, ir taip toliau, žodžiu, labai geras dalykas. Ir kainuoja tikrai pigiau už mėsą!

Čia gali pasižiūrėti daugiau receptukų, o aš savo ruožtu siūlau gardžią lęšių ir kitų daržovių sriubytę.

Lęšių ir kitų daržovių sriubytė

Jai reikės: pusės stiklinės lęšių, svogūno, česnako skiltelės, morkos, ketvirčio saliero gumbo, poros pomidorų, lauro lapų, druskos, pipirų, džiovintų bazilikų ir vandenėlio.

Lęšius valandai ar porai užpilame stikline vandens, paskui su juo kartu ir krečiame į puodą. Raudoniesiems lęšiams virti užtenka 25 minučių, rudiesiems bei žaliesiems tenka burbuliuoti 45 minutes, tai maždaug taip ir apsiskaičiuojam. Keptuvėje pakepinam susmulkintą svogūną su česnaku, paskui sudedame sutarkuotą morką ir salierą, patroškiname. Krečiame daržovėles į lęšius, užpilame tiek vandens, kokio tirštumo sriubytės pageidaujame (aš mėgstu tirštas). Sudedame nuluptus ir susmulkintus pomidorus, lauro lapus, druską, pipirus, bazilikus, ir verdame, kol lęšiai tampa minkšti.

Kadangi sriubytės spalva tokia ne itin nemaloni akiai, o valgome pirmiausia akimis, ant viršaus pasmulkinau paprikos ir svogūnų laiškų. Skanaus!

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 0

Prisijunkite prie diskusijos ir pasakykite mums savo nuomonę.

Dali.us
2010 02 17 | 12:51

Šiaip smalsu.. lęšiai tikrai daržovė ?

PinkCity
2010 02 17 | 13:04

Nugi taip, ankštinė daržovė!

Lina
2010 02 17 | 15:02

Mmm…aš irgi nesiniai atradau lešius, ir visus Tavo išvardintus jų privalumus…būtinai pabandysiu Tavo recuptuką. Ačiū!

Gincherry
2010 02 17 | 15:05

Labai skaniai atrodo 🙂

PinkCity
2010 02 17 | 15:17

Antrą dieną likusią sriubos dalį įvairovės dėlei pertryniau – kreminės sriubytės mūsų namuose yyyyyyyypač mėgiamos :p

Juodaake
2010 02 17 | 16:23

O kaip pertrini? Paprastas sriubas moku virt, o trintu ne 🙂

PinkCity
2010 02 17 | 16:57

Ogi yra toks dalykėlis kaip smulkintuvas, nelietuviškai blenderiu vadinamas, tai vat juo ir petrini. Arba aš tai tam reikalui naudoju tą pačią virtuvinio kombaino dalį, kuria pieno kokteilius plaku.
Normaliai trintai sriubytei reikia pakankamai tirštos masės, nors… gal kai kas mėgsta ir skystą. O jei gavosi skysta, nors norėjosi tirštos, galima reikalą pataisyti keptuvėje išlydžius šaukštą sviesto ir jame pakepinus šaukštą miltų, bei šią masę (vadinamą roux) sukrėtus į sriubą ir gerai išmaišius 😉
Dar labai dažnai yra naudinga trintą sriubytę pagardinti grietinėle.

vjusta
2010 02 17 | 18:38

Vat ir aš bandžiau tuos lęšius. Skanu neišpasakytai, bet vaizdelis… nekoks:D Bet bandžiau tuos negražiuosius- žaliuosius, o skaičiau, kad su kitais estetiškesnis vaizdas gaunasi:)

Pink city, ar man čia atrodo ar prisijungei prie sąžiningo maitinimosi ( čia kai sąžinės neskauda dėl gyvybės) …?

PinkCity
2010 02 17 | 20:17

Čia pas mane irgi tie žalieji. Sakau, reikia mažumėlę fantazijos panaudoti ir sriubytę papuošti kažkuo ryškiai spalvotu, pvz., petražolėm, svogūnų laiškais, paprikų gabaliukais ir pan.
O dėl sąžiningumo – stengiuosi. Kol kas dar žuvelių ir krevečių kūnelius valgau, bet šiltakraujų gyvūnų – nebe 🙂

Virgilija
2010 02 18 | 13:19

O jei į tą sriubytę dėl tirštumo ir skalsumo įdėjus bulvių?
Na, man sriuboje bulvės būtinos…

PinkCity
2010 02 18 | 14:04

Kaip dauguma sriubų, ši – balta drobė fantazijai! Neįsivaizduoju, ko galima įdėti ar ko nedėti, norint sugadinti. Nu gal kokios vynuogės ar varškė netiktų… Bet kitos daržovės – laisvai!
Nors šiaip dalykas pakankamai tirštas bei skalsus gaunasi ir šiaip, jei vandenuko nepadaugini.

Gintare
2010 02 19 | 1:23

oooo, geras! kaip tik rytoj virsiu sriuba, o lesiu pilna spintele. Tikiuosi bus skani 😛 beje, del pilvo putimo…jie man nelabai pagelbejo :DDDDDDDDDD

Juodaake
2010 02 19 | 10:01

Na aisku, as nei smulkintuvo, nei virtuvinio kombaino neturiu, tai dziaugiuosi ir netrintomis sriubomis kol kas 🙂 Vakar grizdama namo nusipirkau visas darzoves, kuriu reikia sriubai, isskyrus lesius, nes buvau isitikinus, kad ju turiu. Ir ka gi – pareinu namo, ir lesiu niekaip nerandu. Tai vietoj ju naudojau grikius. Super, beveik visa sriuba iskart ir suvalgiau, taip skanu buvo. Beje, paskui tuos lesius vis delto radau, kaip tik puse stiklines 🙂

Apie nieką ir apie viską » Lęšiai…
2010 02 24 | 20:56

[…] bloge, kaip lęšių sriubytę […]

Gintare
2010 07 28 | 20:42

as isimylejau sita sriubyte! as kartais pamakaluoju kitokiu darzoviu, bet lesiai su morkom lieka. Fantastiska-labai skanu, net mano mesaedis vyrelis ja giria :))))))))

Palikti atsakymą