Kaip pasigaminti linų sėmenų duonelę arba ką veikti su sulčiaspaudės išspaudom

Žinai, kas mane dažniausiai įkvepia gaminti namuose? Aišku, svarbiausia tai, kad pats žinai, ką dedi ir kiek dedi (dėl tos pačios priežasties ir kosmetiką gaminuosi pati), rankų šiluma ir taip toliau, bet kartais įkvėpimo suteikia ir nenormalios pagaminto maisto kainos. Jau pasakojau, kaip kepuosi tortilijas, kurių kainos idiotiškai išpūstos. Dabar gi, vykdydama savo pažadą valgyti kuo daugiau augalinio ir kuo mažiau termiškai apdoroto maisto, atidžiau renkuosi užkandžius ir eidama į vakarėlius. Nusipirkau išbandyti tokią linų sėmenų duonelę. Tikrai gardu, sveika ir taip toliau, tačiau jau kaina kaina… Trys eurai už šimtą gramų! Tokios nesąmonės mane veda iš proto, juk tiek linų sėmenys, tiek daržovės yra labai pigūs. Todėl su užsidegimu puoliau eksperimentuoti.

Kaip tik draugė yra paskolinusi lėtaeigę sulčiaspaudę, kuri į vieną indą išspjauna labai gardžias sultis, o į kitą – labai sausas išspaudas. Jos ir tapo pagrindu mano duonelei. Išspaudas naudoju tokias, kokias turiu – pavyzdžiui, šį kartą fotografavimui naudojau pomidorų, salierų ir citrinų (gaminausi žaliavalgišką Virgin Mary) bei obuolių ir morkų (savo mažyliui spaudžiau) išspaudas. Aišku, kadangi duonelė yra linų sėmenų, reikia ir šių. Na, o visa kita – fantazijos reikalas.

Naudojau:

Kaip pasigaminti linų sėmenų duonelę arba ką veikti su sulčiaspaudės išspaudom

2 stiklines lėtaeigės sulčiaspaudės išspaudų;
½ stiklinės maltų linų sėmenų;
½ stiklinės maltų saulėgrąžų;
1 skiltelę česnako;
Po žiupsnį druskos, kumino, peletrūno ir aitriosios paprikos.

Šios proporcijos yra tik orientacinės, matuoti tiksliai tikrai nereikia, galima linų sėmenų dėti daugiau, nei daržovių. Viską suminkom į vientisą tešlą ir išplojam kiek įmanoma ploniau (idealu būtų 1 mm) ant kepimo popieriumi arba silikoniniu patiesaliuku išklotos skardos. Suskirstom į kvadračiukus.

Kaip pasigaminti linų sėmenų duonelę arba ką veikti su sulčiaspaudės išspaudom

Jei esi prisiekęs žaliavalgis, tikriausiai turi maisto džiovintuvą – dehidratorių, taigi sėkmingai gali savo duonelę džiovinti jame. Jei ne, nustatyk žemiausią įmanomą orkaitės temperatūrą ir džiovink duonelę tol, kol ji taps traški – tai priklauso ir nuo orkaitės pajėgumų, ir nuo Tavo sulčiaspaudės išspjaunamų išspaudų vandeningumo. Jei termiškai apdoroto maisto nesibaidai, gali tiesiog iškepti skanėstą 150°C temperatūroje.

Kaip pasigaminti linų sėmenų duonelę arba ką veikti su sulčiaspaudės išspaudom

Šia duonele galima kabinti įvairias užtepėles, daryti mini sumuštinukus arba tiesiog kramsnoti kaip traškučius. Skanu, sveika, nebrangu ir širdies neskauda, kad maistą išmetinėji.

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Hits: 121

2 Komentarai

Prisijunkite prie diskusijos ir pasakykite mums savo nuomonę.

Darau, Blė
2015 01 28 | 9:38

Čia apie tas išpūstas kainas… kolega, pamenu, už anuomet dar tris litus pagamino gal du kilu kanelių. O va kepyklėlėj draugė sako, nu, kaip darbuotoja, nuolaidą padarysiu. Galvoju, kiek čia bus. Ne kažin kas, tik 50%.

1cocktail
2022 02 17 | 16:08

2sustained

Palikti atsakymą