2014-ųjų viršūnės

Tradicinė mano metų apžvalga. Geri metai buvo, kaip ir visi anksčiau.

Metų knyga. Šiemet perskaičiau 49 knygas, turinčias 12066 puslapius, vadinasi, vidutiniškai per mėnesį – kiek daugiau nei keturias knygas su daugiau nei tūkstančiu puslapiu. Kartais būna, kad sunku išrinkti geriausias per metus perskaitytas knygas, nes, atrodo, daug skaitau, bet tokių labai įsėdėmėtinų pasitaiko mažai. O šiemet – priešingai, ir šita nereali, ir ta… Saramago žavėjo, kaip visuomet, bet trimis pačiomis pačiausiomis šiais metais pavadinčiau Alessandro Baricco City, Erin Morgenstern Naktinis cirkas ir Isabelle Filliozat Viską išbandžiau. Ir City, jaučiu, laimėtų auksą.

Metų filmas. Geriausiais 2014-aisiais žiūrėtais filmais buvo Prestižas (The Prestige), nes man kažkokie žavėjimosi kūriniais apie cirką metai, Darbo diena (Labor Day), nes jei vaidina Kate Winslet, filmas bus geras, ir Kaliniai (Prisoners), nes ir su Jake’u Gyllenhaal’u blogų filmų nebūna. O jei rimtai, visi trys paminėti filmai yra visiškai skirtingų žanrų,  visi labai žavūs ir įsimenantys, bet Prestižas labiausiai nustebino netikėta pabaiga.

Metų įvykis. Nors svarbios buvo ir sesers vestuvės, ir sūnaus išleidimas į lopšelį, bet tikriausiai labiausiai kasdienybę pakeitė grįžimas į darbą po beveik trejų metų pertraukos. Ui sunku buvo ir rytais keltis, ir suvokti, kaip įmanoma per tą trumpą vakarą, likusį po darbo dienos, spėti ir valgį paruošti, ir vaikui dėmesį parodyti, ir su vyru pabendrauti, ir dar sau laiko pasilikti. Maniau, kad jau visos mano kosmetikos gamybos po truputį bus stabdomos, bet kai kokia priemonė eina į pabaigą, vis tiek koja nekyla kosmetikos parduotuvėn žingsniuoti, o ranka kyla makaluoti, ir galiausiai šimtąjį kartą pasitvirtina sena gera taisyklė, kad kai nori, viskam laiko užtenka (net ir knygų skaitymui, būūū!)

Metų vaizdas. Siaučianti stichija. Aišku, kaip panos ir sakė, tikro jausmo video neperteikia, bet aš atsimenu.

Metų atostogos. Čia pernai taip sugalvojau pervadinti Metų kelionės nominaciją, nes kai guli ant šiltos jūros kranto bambą išvertusi, anokia čia ir kelionė, ane? Nominuoju: atostogos su vyru Egipte, su pirmąja šeima Juodkrantėje, su draugėmis Maltoje ir su sese, broliu ir sūnum Druskininkuose. Vėlgi visos atostogos buvo labai skirtingos ir labai smagios, gal tegu laimi Malta, nes joje buvau pirmą kartą.

Metų muzika. Pasak last.fm, kuris tiksliausiai apskaičiuoja visas mano perklausas, daugiausiai šiais metais klausiausi… vaikiškų dainelių! O žavėjausi labiausiai tai Devendros Banhart, Yann’o Tiersen’o ir Son of Dave kūryba. Dažniausiai klausyta daina – Alin Coen Band A No Is A No.

Metų atradimas. Dabar tai jau nuskambėsiu kaip absoliuti fyfa, bet tai ką daryt, nuo savęs nepabėgsi, ir man metų atradimas buvo ilgalaikis nagų lakavimas – pasėdėjai gerą valandėlę letenėlės tetai atkišusi ir dvi savaites gali džiaugtis tobulu manikiūru. Dar mano manikiūristė tokia menininkė, netingi su nagų daile krapštinėtis, tai iš viso vaikštau nuolat su meno kūriniais ant pirštų galiukų.

Smagių ateinančių!

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 7

Prisijunkite prie diskusijos ir pasakykite mums savo nuomonę.

Salomėja
2014 12 31 | 10:11

Smagus įrašas, kažkaip laukiau jo. Gerų tau ir kitų metų!
O tavoji manikiūrininkė tikrai puiki, kiek mačiau internetuose nagus, tiek visada “Ak, kaip fainai”!

PinkCity
2014 12 31 | 11:43

Ačiū 🙂

Laura
2014 12 31 | 14:01

Labai gerai daryti metų apžvalgas. 🙂 O pas tave pasiskaičius visada randu kokių idėjų knygoms ir filmams. 🙂

Ashtroka
2015 01 01 | 17:15

Jau norėjau klausti, kaip įmanoma tiek daug knygų perskaityti 😀 o šiaip – knygas perki ar skoliniesi iš bibliotekos? Smalsu 🙂

PinkCity
2015 01 01 | 17:21

Iš bibliotekos.

Ernesta
2015 01 02 | 16:51

Smagu metų viršūnes paskaityti :). Puiki proga atrasti kažką naujo ir įtraukti į planus perskaityti, pamatyti ar išklausyti.

Baricco gerbėja esu jau seniai seniai, tad šiais metais irgi mėgavausi šio rašytojo knygomis Misteris Gvynas ir Triskart Aušroje. Samarago kantriai laukia eilėje. O šiuo metu žaviuosi Alice Munro apsakymais „Brangus gyvenime“ – rekomenduoju ir būtų įdomu išgirsti ir tavo įžvalgas 🙂

PinkCity
2015 01 03 | 18:42

Ačiū, būtinai pasinaudosiu rekomendacija.

Darau, Blė
2015 01 05 | 9:40

Trenkta moteriškė, tamsta, šitiek knygų per metus pervaryt 😀 Pavydžiu pačiu juodžiausiu lietuvišku pavydu 😀

PinkCity
2015 01 05 | 11:04

Dar ne viena buvo, kurios taip ir nebaigiau skaityt dėl neįdomumo 😉

Darau, Blė
2015 01 05 | 11:18

Džyzazkraist 🙂

Salomėja
2015 01 12 | 21:21

Įdomūs man tie komentatoriai, kurie sako, kad labai čia daug knygų perskaitei 🙂 Aš turbūt panašiai galvočiau, jei pasigirtum kokiomis 200+ 🙂
Parsinešiau eilinę Baricco iš bibliotekos, bet dar taupau, nes ji tokia plonytė 😀

Darau, Blė
2015 01 13 | 9:42

Jo, aš čia be reikalo skundžiausi. Neatkreipiau dėmesio į puslapių sumą. Maniškė per praėjusius metus — 18 štukelių, nors knygų „tik“ 24. Nekalbant jau apie straipsnius ir kitus skaitymus.

Palikti atsakymą