Kur pavalgyti Gruzijoje
Pasaulis yra nuostabi vieta, tačiau jis turi savybę kartotis. Miestai, kalnai ir slėniai, upės, geležinkeliai, lietūs, rūkai ir saulėkaitos. Anksčiau keliaudama norėdavau kuo daugiau pamatyti, patirti, žūtbūt verčiantis kūliais kiek įmanoma aprėpti, tačiau laikui bėgant suvokiau, kad svarbiau yra ne kiekybė, o kokybė, ir keliaujant svarbiausia kuo giliau pajusti. Šalies kultūra kur kas noriau atsiveria ne per paminklus, bažnyčias ir kalnų urvus, o lauko kavinėse, traukiniuose ir vestuvėse.
Todėl šįkart pasakodama apie savo išvyką į Gruziją noriu pasidalinti ne lankytinų objektų sąrašu, kurį lengviausiai gausi užėjęs į bet kurį informacijos centrą, o vietomis, kuriose galima skaniai pavalgyti malonioje aplinkoje.
Pusę kelionės praleidome naršydamos po Tbilisį. Pirmą dieną vakarieniavome Sofia Melnikova‘s Fantastiuri Duqani (Tabukashvili 22, Tbilisi). Nuostabi terasa vidiniame kiemelyje su žydinčiomis rožėmis ir apsiraizgiusiomis vynuogėmis, skanios sriubos, kinkaliai, keptos daržovės, naminis limonadas.
Vietinių teigimu, skaniausias vynas Tbilisyje yra mažame vyno bare Old Generation (Vine Assent (Europe Sq.), Tbilisi). Jis įsikūręs jaukiame urve, neturi wi-fi nei terasos, bet užtat savininkė yra labai šneki ir įdomi.
Lankytojų atžvilgiu įspūdingiausia aplankyta kavinė buvo Moulin Electrique (Leselidze St., Tbilisi) – tokių hipsterių gatvėse retai sutiksi. Vienas padavėjas puikiai kalba angliškai su amerikietišku akcentu – tikra atgaiva ausims po visų tų rusicizmų. Maistas neįspūdingas.
Jei visų iki šiol mano minėtų kavinių reikia paieškoti, tai Cafe Kala (8/10 Erekle II St., Tbilisi) nepastebėti sunku – ji įsikūrusi Senamiesčio širdyje ir iš toli traukia akį savo raudonomis kėdėmis. Skanu, gražu, malonu, arti, bet dėl lokacijos daugiau renkasi turistai, o ne vietiniai.
Tbilisyje šias šaunias vieteles mus rekomendavo, tuo tarpu atvykusios į Batumi gerą valandą klaidžiojome, ieškodamos ko nors mielo širdžiai. Šiame Palangos stiliaus kurorte turistus vilioja restoranai ant jūros kranto, garsi muzika ir kičas, tuo tarpu mums norėjosi ko nors uždaresnio ir stilingesnio. Vienas šalia kito įsikūrę restoranai kėlė nuostabą dėl pasirinkto vokiško stiliaus, pirmasis – Hofbrau Batumi (Kutaisi St. (, Batumi), kitas – Münich (Kutaisi St., Batumi). Maistas skanus, aplinka maloni, o visų šauniausias tai aptarnavimas – aukščiausio lygio.
Paskutinė mūsų stotelė Gruzijoje buvo Kutaisi, ir vakarienė restorane su gyva muzika – geriausia, kas mums nutiko šiame mieste. Restoranas vadinasi Palaty (Pushkin str. II Lane, Kutaissi), tik patarčiau eiti ne į pirmame aukšte esančią jo dalį, o į tą už kampo, antrame aukšte – ten nuostabu!
O čia – šiaip dar truputį vaizdų iš mūsų kelionės: