Kaip pasigaminti tortą

2014-02-19

Vakar viena gera pažįstama paprašė pasidalinti torto, kurį kepiau savo sūnaus pirmajam gimtadieniui, receptu (beje, patys šilčiausi linkėjimai jos gražuoliui būsimam jubiliatui!). Puoliau naršyti šitame savo tinklaraštyje ir suvokiau, kad beveik viską, ko čia neužsirašau, pamirštu. Yra dvi išeitys: pradėti gerti vaistus, gerinančius atmintį, arba rašyti. Malonesnis antras variantas.

Pastiliažas

Žodžiu, pirmam vaiko gimtadieniui pirmą kartą kepiau visą tortą nuo A iki Ž. Ten visokie trupininiai – sausaininiai nesiskaito, nes juos kaip ir galima vadinti pusfabrikačiais. Kaip jau ir minėjau, recepto neatsimenu… Žinau tik, kad biskvitą gaminau iš paprastų sveikų produktų – kiaušinių, miltų, grietinės, cukraus ir gal kepimo miltelių. O pertepimams kažkaip maišiau varškę su jogurtu, stingdžiau želatina bei apdėliojau bananų riekelėmis, nes tuo metu tai buvo mėgstamiausias mano vaiko vaisius. Didžiausias iššūkis buvo pastiliažas – na balta masė, kuria tortas taip gražiai apsidengia, ir kurią nudažius mėlynai paskui dar tuos papuošimus pagaminau. Jį dariau iš:

Šaukšto želatinos;
60g vandens;
Trijų šaukštų medaus;
Penkių šaukštų aliejaus;
Pusės kilogramo cukraus pudros;
120g krakmolo.

Želatiną pabrinkinam vandeny, paskui pakaitinam, kad grūdeliai ištirptų (neužverdam!), į ją dedam medų, aliejų ir išmaišom. Tada pamažiukais persijodami beriam cukraus pudrą ir krakmolą, išminkom baltą saldžią masę, kurią dedam į šaldytuvą porai valandų. Iš vakaro suteptą ir susistovėjusį tortą aptepam kremu, pagamintu iš kondensuoto pieno (100g) ir sviesto (100g), kad pastiliažas gražiai lygiai priglustų. Apteptą tortą irgi dedam į šaldytuvą, kad apstingtų. Subrandintą pastiliažo masę minkom, kol tampa elastinga, tada iškočiojam apsibarstę krakmolu, kad neliptų. Dedam ant torto – iš pradžių gražiai užglostom viršų, tada pamažiukais pamažiukais leidžiamės šonais žemyn, kad nesusidarytų klostės. Nupjaustom kraštus ir iš šių likučių (gal juos nudažę, kaip padariau aš), kokius nors papuošimus išraitom.

Pirmojo gimtadienio tortas

Tai toks va buvo pirmas tortas. Neseniai, šį savaitgalį, gaminau ir antrą. Progos beveik jokios nebuvo, bet kaip girtuokliai visada randa priežastį, dėl ko reikia šventę švęst, taip ir skanumynų mėgėjai gali neilgai paieškoję ką nors sugalvoti (vardadienis!). Labai norėjau pasigaminti vadinamąjį Snikersų tortą – tokį buvau valgiusi pusbrolio vestuvėse, labai labai patiko! Biskvitą kepiau iš:

Dviejų kiaušinių;
Stiklinės cukraus;
Pusės indelio saldinto kondensuoto pieno;
Stiklinės grietinės;
Dviejų stiklinių miltų;
Dviejų šaukštelių kepimo miltelių.

Viską išmaišom, padalinam į tris ar keturias dalis (tiek, kiek norisi biskvito sluoksnių) ir iškepam po vieną 180ºC orkaitėje (apie penkioliką minučių kiekvienam).

Papuošimas su jelly beans

Kol biskvitai kepa, pasiruošiam tris pertepimus:

Nr. 1
100g žemės riešutų;
100g sviesto;
Pusė indelio saldinto kondensuoto pieno.

Riešutus pakepinam ir susmulkinam bei sumaišom su minkštu sviestu ir kondensuotu pienu.

Nr. 2
100g šokolado;
60g plakamosios grietinėlės.

Šokoladą ištirpinam, maišydami su grietinėle.

Nr. 3
440g plakamosios grietinėlės;
Du šaukštai cukraus.

Grietinėlę išplakam su cukrum.

Dar pasiruošiam sirupėlį iš vandens ir cukraus, jį purškiam ant pirmo biskvito, įdėto į torto formą, tada tepam pertepimus, antrą biskvitą, vėl papurškiam ir vėl tepam, kol baigiasi ir pertepimai, ir biskvitai. Su pertepimais galima žaisti kaip norisi, pavyzdžiui, kaip matome iš iliustracijos, aš šokoladą dėjau dviejose vietose, o grietinėlės prieš paskutinį biskvitą privariau daugiausiai.

Snikersų tortas

Dabar lieka papuošimas. Gali grįžti į šio įrašo pradžią ir pažaisti su pastiliažu. Aš šįkart tiesiog aptepiau savo tortą plakta grietinėle ir pridėliojau saldainių, angliškai vadinamų jelly-beans, o lietuviškai nežinau kaip. Sūnus apsidžiaugė, kad tortas bus su uogytėm, bet paragavęs jų nebenorėjo. Tik dėl grožio. O pats tortas nerealiai patiko. Gaminsiu dar!

Sssssssssssskanaussssssssss!

Nėra komentarų

Komentarų dar nėra. Nori būti pirmas/-a?

Pasisakyti

RSS šaltinis šio įrašo komentarams