Kaip ten tie E

lovin

Vakar buvau SveikoVaiko.lt PDF‘e (paskaitoje-diskusijoje-filme) Audiovizualinių studijų centre, žiūrėjom Food Inc. Šiaip filmas toks pakankamai propagandinis, sąmokslo teorijos tipo, bet niekas nepaneigs, kad karves, kiaules ir viščiukus, kuriuos paskui patiekiame ant savo stalų, laiko, kankina ir žudo neįmanomai siaubingomis sąlygomis, šeria bala žinia kuo, apie palakstymą arba saulės šviesos matymą nė nesvajojant. Jei nebūčiau buvus vegetarė, po šio filmo vis viena būčiau tapusi.

Aišku, pesticidų prifarširuotos daržovės, genetiškai modifikuoti ankštiniai ir konservantais bei dažikliais turtingi pieno produktai taip pat nieko gero – nuoširdžiai pažadėjau sau kuo atidžiausiai skaityti E išvardinimus ant pakuočių.

SveikoVaiko.lt kūrėjai dar prašė pamėtėti idėjų dėl socialinės reklamos apie kenksmingus priedus. Iš publikos sulaukta raginimų akivaizdžiai demonstruoti, kokias baisias ligas sukelia besaikis E vartojimas, ir panašiai. O aš nesutinku. Juk garsusis bihevioristas B. F. Skinneris įrodė, kad paskatinimas už teigiamą elgesį veikia kur kas geriau, nei bausmė už neigiamą. Tarkim, vietoj tų visų kruvinų reklamų su mirusiųjų vainikais ir žvakutėmis, skatinančių prisisegti saugos diržus, man daug labiau sąmonėn įsirežia toks filmukas (nors manęs skatinti prisisegti diržą tikrai nereikia, aš be jo jaučiuosi kaip nuoga):

Taip pat daug kartų yra įrodyta, kad žmones nepaprastai veikia placebo efektas, ir jei aš kas kartą, valgydama majonezą su E954, įsivaizduosiu, kaip jis man sukelia astmą, žiū, vieną dieną ir pradėsiu dusti. Mane žymiai geriau veiktų skatinimas valgyti natūralius ekologiškus produktus be jokių priedų demonstruojant, kaip tuomet mano organizmas trykš sveikata ir gyvenimo džiaugsmu!

Ir dar aš pastebiu malonius pokyčius savo mąstyme, kai nuo skeptiško ‘aš tai žinau, bet kitų nuomonės nė neverta bandyti pakeisti’ pereinu prie ‘pasistengus ir pakeitus nors kelių žmonių nuomones, pasaulis tampa geresne vieta gyventi’. Pirmyn, SveikasVaike.lt!

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 0

Prisijunkite prie diskusijos ir pasakykite mums savo nuomonę.

paulius.rymeikis
2010 03 20 | 14:05

Tu teisi, teigiamų dalykų akcentavimas yra geriau, bet.. Tik tada, kai yra pinigų. Nes tai reikia nuolat kalti, kalti, kalti… Tuo tarpu pradėjus nuo šokiruojančių dalykų, gali gan greitai atkreipti žmonių dėmesį. Tai va taip va atkreipus, tada gal jau vertėtų pradėti ir mokyti, ką valgyti. Juk tas pats sveikas vaikas populiarumo įgavo ne dėl sveiko maisto propagavimo (jie to iki šiol, deja, nedaro), bet būtent – varydami ant blogo.

PinkCity
2010 03 20 | 14:49

Kodėl nedaro sveiko maisto propagavimo – juk gali išsifiltruoti produktus su simboliu “Nėra E!” ir stengtis įsikrauti juos atmintin, kad parduotuvėje lengviau būtų. Be to, turinį kuria ir vartotojai – galima siųsti savo pamėgtų ekologiškų sveikuoliškų produktų nuotraukas su aprašais ir taip skatinti kitus juos vartoti!

Žiu
2010 03 20 | 17:43

Ne pasakymas ‘Prieš’ arba ‘Už’ E nėra tikslus. Juk galima nerašyti E, o primalti visokių -idų, ekstraktų ir panašiai. Bent jau JK būtent tokie parašymai vyrauja, E tik truputį patingintys dėlioja..
Užtat man labai patinka, kai kai kurios pakuotės reklamuojasi ‘No Nasties’, nors atidžiau paanalizavęs sudėti supranti, kad visgi yra.. Nes antraip kone visi maisto produktai supermarketo lentynoj neteptų daugiau poros dienų.. Su keliom išimtim..

Crabas_kanibalas
2010 03 20 | 19:59

Visiškai pritariu, valgydamas kažką su E, arba tik manydamas, jog maistas kenksmingas sukelsi sau stresą, o jis ir yra visų ligų pradžia. Manau svarbiausia yra saikas, valgyt tiek kiek reikalauja organizmas, hmm tiksliau tiek kiek jam reikia “kuro” – maistinių medžiagų. Faktas, jog dauguma E išbalansuoja organizmą ir jis reikalauja daugiau maisto negu jam iš tiesu reikia, tai yra ir dažna nutukimo priežastis ir gali būti, kad su besaikiu vartojimu viršijame leistinas E dozes.
Kas dėl mėsos tai jos beveik nevalgau, bet vegetaras nesu ir kai kažkam pasakau, jog gal pamąstyk, kad ta mėsa buvo gyvas padaras ir kuris buvo augintas ypač žiauriomis sąlygomis, tiesiog pamąstyk prieš valgydamas, nesiūlau atsisakyt mėsos, lieku idioto vietoj 🙂 Nes daugumai žmonių patogiau nemastyti, kas yra tikrai liūdna.
Ir pabaigai, jei posakis esi tai ką valgai yra tiesa… Prasitęskit mintį patys 🙂

PinkCity
2010 03 21 | 13:13

Žiu, nesu tokia naivi ir suvokiu, kad visų konservantų, dažiklių ir skonio stipriklių neišvengsiu, bet juk tiesa yra ta, kad vienuose produktuose jų yra daugiau, kituose mažiau. Taigi pasistengsiu rinktis tuos, kur mažiau 😉
Crabai_kanibalai, mane nuo mėsos valgymo atgraso būtent mano vaizduotė, kai žiūrėdama į vištos šlaunelę matau lavonėlio koją, iki pamėlynavimo besikratančią priešmirtinėje agonijoje…

Crabas_kanibalas
2010 03 21 | 14:32

Nežinau ar sveika nevalgyti iš vis mėsos, kiaušinių, varškės ir tt, manau tai būtų organizmo žalojimas, jei žmogus turtingas gali vartoti (brangius) maisto papildus, bet jie irgi nėra tokie jau nekalti.
Pamenu žiūrinėjau PETO’s puslapi, tai paveiksliukų tikrai šiurpinančiu yra, kaip gyvuliai šeriami per prievartą, kaip iš jų atliekų – kanopų, galvų, vidurių ir tt daromas pašaras ir tt.
Kas dėl vaizduotės aš taip pat nesiskundžiu, tik esu stiprių nervų. Manau kiekvienam savo, aš sėdėdamas prie pc galiu mažai valgyt gyvulinės kilmės maisto, bet va kaip kokiam statybininkui arba žmogui dirbančiam tikrai sunkų fizinį darbą?
Blogiausia, kad žmonės neturi laiko ar netgi noro pasidomėt ką valgo, kiek ten E, kiek pesticidų ir juo labiau įsivaizduoti tą (lavonėlio koją, iki pamėlynavimo besikratančią priešmirtinėje agonijoje…) kaip rašei, nes kai valgo prieš akis vaizdus rodo tv.

11
2010 03 23 | 16:36

🙂 O kodėl manai, kad nevalgysi konservantų, saldiklių ir kitų “baubų”? Todėl, kad etiketė apie tai nieko nesako? Naivu vienok. Sakau taip kadangi savo nelaimei žinau ko maiste gali būtų, ko neturi būti ir ko jame randama. Kai tikrai nesiseka, randu, net ir pats, bet apetito negadinsiu 🙂

PinkCity
2010 03 23 | 17:02

11, žr. komentarą aukščiau: “…nesu tokia naivi ir suvokiu, kad visų konservantų, dažiklių ir skonio stipriklių neišvengsiu, bet juk tiesa yra ta, kad vienuose produktuose jų yra daugiau, kituose mažiau. Taigi pasistengsiu rinktis tuos, kur mažiau”. Be to, kiek įmanoma daugiau maisto gaminuosi namie, perku produktus iš ūkininkų ir t.t.

11
2010 03 23 | 17:30

Pinkcity, aš perskaičiau komentarus prieš komentuodamas. Tiesiog susimąsčiau, kad meduoliai su daugiau kalio sorbato visiškai nesisikiria nuo meduoliu su mažiau kalio sorbato. Negana to, jie visiškai nesiskiria net ir nuo tų meduoliu, kuriuose iš viso kalio sorbato nėra. Etiketė su “deklaruota” sudėtimi toli gražu ne visada atspindi realybę. Aš žinau tik 2 būdus gauti meduolių be konservantų: tirti kiekvieną prieš valgant (kas, sutikime, yra iš ties bergždžia) arba kept juos savarankiškai. Bet gi tada susiduriam su kitais rūpesčiais: kviečius miltams, kad glifosato negaut irgi reikia savarankiškai, vištas kiaušiniams kad anie be penicilinų būtų, taip pat ne kitaip, pieną su tetraciklinais, medų su sulfonamidais ir taip kuo toliau į mišką – tuo storesni partizanai.
Aš tas bjaurastis šneku už tai, kad tai mano duona kasdieninė: mažiau nuo daugiau atskirt galima tik laboratorijoje. Man žinoma negaila, bet kažin ar menami tikslai realūs.

PinkCity
2010 03 24 | 9:37

Ar teisingai supratau, 11, kad nori pasakyti, jog etikečių skaityti ir pagal produktų sudėtį rinktis maistą neverta, nes jokio skirtumo? Ir jogurtas, galiojantis metus nuo pagaminimo, yra tiek pat užterštas, kiek tas, kuris galioja tris dienas?

eNyu
2010 03 24 | 12:44

Sutinku, kad čia viskas nuo nuostatų ir įpročių priklauso. Man su diržu lygiai tas pats – niekaip negalėčiau važiuoti be diržo. Kažkada labai senai buvo užstrigęs ir nėjo ištraukti, tai tikrai važiuodamas jaučiausi, kaip nuogas.

Dėl sveiko maitinimosi tai aš matau ir daugiau problemų nei tik E. Nes pripažinkim, norint sveikai maitintis – ne jie sudaro esmę. Bet čia ne komentaro lygio tema. Kada nors geriau prie kavos. Galėsiu savo verslo idėjas šioje srityje išpasakot.:)

11
2010 03 24 | 16:01

Tavo įvardintas būdas bemaž netgi tikslesnis, nei etikečių skaitymas, vienok jis tikrai ne pats tiksliausias bei ne viskam tinkamas, o alternatyvų kaip ir nėra. Jogurtas jogurtui, bet gamintojas taip pat ne visiškas idiotas. Saldikliai, konservantai ir visi kiti priedai gaminio kainos nemažina, o laikai dabar tokie, kad taupyt stengiasi visi. Vargu ar rasi vietos gamintojų produkcijos “perfarširuotos” konservantais, kadangi tai brangu. Be konservantų? Na, tai irgi brangu. 🙂 Taip ir plaukiojam kažkur tarp “visai be konservantų” ir “virš higienos normos”. Arba tarp “daugiau” ir “mažiau”. Vat tik atskirt daugiau nuo mažiau nėra kaip 🙂
Per paskutinius 9 mėnesius nemačiau nei vieno taip gracingai linksniuojamo ekologiško produkto, kurį gamintojas būtų atnešęs savo iniciatyva, kad turėtų įrodymą vietos rinkoms :).
Kodėl?
Todėl, kad:
a. gamintojas pats auginasi visas grūdines kultūras, paukščius, galvijus, pašarą pastariesiems ir kitą žaliavą bei nieko neperka iš kitur, todėl yra įsitikinęs, kad jo sūriai, kepiniai ar dar kas nors – tikrai ekologiški. Mes vis dar tikime pasakomis?
b. vartotojui užtenka užrašo “ekologiškas” ant pakuotės. Geriau jau tikėtume pasakomis, bet realybė ir lieka realybe.

Išlaidos maistui, pastarojo kokybę įtakoja neadekvačiai, t.y. turbūt dalis produktų bus į “mažiau” pusę, bet liks toks bjaurus žodis “turbūt”. 😉

Palikti atsakymą