Apie maistą ir laimę
Ne paslaptis, kad maistas mūsuose vartojamas ne tik alkiui numalšinti ir pilvą prikimšti, bet atlieka ir kitas funkcijas – net kelias į vyro širdį, sakoma, eina per skrandį. Neseniai pildžiau tokį klausimyną apie emocijų sąsajas su valgymo įpročiais ir susimąsčiau, koks maistas man labiausiai siejasi su laime. Braškės su grietinėle? Pieno ir ledų kokteilis? O gal visgi kepiniai? Keksiukai (vien jau šio pavadinimo negaliu ištarti nenusišypsojusi), tortas, pica, karštas obuolių pyragas, šviežiai kepta duona?
Beje, noriu pasidžiaugti, kad neseniai startavo smagus projektas Kepinių akademija, kurio pamokose labai aiškiai ir tiksliai parodoma, kaip paruošti skirtingo tipo tešlas, kas man, specialių kulinarijos mokslų nebaigusiai šeimininkei, labai aktualu, nes vien iš aprašymo kartais negali suprasti, kas ir kaip.
Ta proga norėjau ir Tavęs, miela skaitytoja ar brangus skaitytojau, paklausti – koks maistas, patiekalas ar produktas Tau asocijuojasi su laime? Ką valgai, kai jautiesi laiminga(s), į ką rankos pačios tiesiasi, kai laimės per mažai ir norisi susigrąžinti tą malonią būseną?
Kad būtų smagiau, vienam iš komentatorių, išrinktam burtų keliu, padovanosiu Kepinių akademijos įsteigtą prizą – margarino Vilnius ir silikononės kepimo formos rinkinį, kad namuose dar dažniau kvepėtų laimingais dalykais! Tavo atsakymo lauksiu iki penktadienio, gegužės 2 d., 15 val. Tai kaip?
komentarai
Join the discussion and tell us your opinion.
Mane laimė ir jaukumas užplūsta pagalvojus apie šviežiai spaustas morkų sultis, saldžias trešnes, skabomas nuo medžio sode, -emu9oges, maunamas ant smilgos, braškes ir mėlynes, valgomas su pienu, mamos keptą Napoleoną, vyro virtą žuvienę su kariu, močiutės vaikystėje keptus bulvinius blynus, kuriuos aš valgydavau rankomis, susivyniojus į vijoklio lapą lyg servetėlę… Yra ir kitų malonumų, bet šie labiausiai pakvimpa net apie juos rašant 🙂
Manau, kad svarbiausia mėgautis maistu ir nėra labai svarbu, koks tai patiekalas ar valgomas dalykėlis. Tai, kokias emocijas ir asociacijas jis žmogui sukelia. Man pvz šiuo metu tai būtų mėgavimasis kokiais nors pyragėliais su grybais, troškintais kopūstais ar lietiniais su grybais, daržovėmis, sūriu. Daržovės troškintos su sūūūūriu ir padažais. Kiekvienas skirtingus dalykus mėgsta ir jų nori labiau. Dar gerai būtų, kad tas mėgiamas maistas „neitų į kūną”, tada ir mėgautis galima būtų kitaip. Bet ne, manau svarbu psichologiniai dalykai, malonumas 🙂 o šiaip nerimą kartais nuima, kai bandai nurimt ir sugrauži kokį vaisių: bananą, obuolį, vynuogių…tokius laimės varikliukus ir renkuosi visada 😉
Su laime man labiausiai asocijuojasi toks derinukas: pienas + duona + medus. Gal dėl to, kad primena vasaros vakarus pas močiutę sode, kai parsinešdavom dar šilto pieno ir gerdavom jį su kaimynų padovanotu šviežiu medum ir juoda duona. Dar labai malonu pagalvoti, kad žmonės prieš penkis šimtus metų ir daugiau mėgavosi tokiu pat skoniu, kokį aš jaučiu šiandien valgydama šį derinuką. Duonos, pieno ir medaus aš labiausiai pasiilgstu, kai būnu išvykusi iš Lietuvos ir tikrai ne cepelinų pirmiausia noriu paragauti sugrįžusi 🙂
Na, o kai laimės per mažai, kaip stebuklinga piliulė mane veikia plytelė juodo šokolado. Šypsena veide sugrįžta akimirksniu 🙂
Didžiausia laimė valgyti žemuoges nuo smilgos, ant kurios tau jas suvėrė mylimas žmogus. Jos labai skanios ir nesuvertos, bet pririnktos tik tau ir patiektos mylimojo delne.
Dar beprotiškai skanu ir gera valgyti gervuogių pyragą iš ką tik prisirinktų gervuogių.
Na, bet žemuogių ir gervuogių būna tik vasaros pradžioje, o liūdna nuotaika dažniausiai užplūsta lietingą ir niūrią dieną., Tada gali išgelbėti tik juodojo šokolado plytelė. Bet ji nepadės, jeigu ją sukramsnosi, kaip juodos duonos riekelę. Juodojo šokolado plytelę reikia laikyti burnoje tol, kol ji pati ištirpsta. Tada saldi palaima užplūsta iki pat kojų pirštų galiukų.
Žinau, kad pavėlavau, bet visvien noriu pasakyti, kad su laime man asocijuojasi su meile kokykiškai pagamintas ir šviežias maistas… kai valgai ir jauti, kad čia kažkas labai stengėsi, įdėjo daug meilės, nesvarbu ar tai kažkieno užaugintos braškės ar labai įmantrus tortas