Sushi, carpaccio, burrito ir cepelinai

2008-04-15

sushi.jpgSavaitgalį su draugais susiorganizavom sushi vakarėlį. Pamąsčiau, kad kiekvienos kultūros bruožai stipriai reiškiasi visur, net ir maisto ruošimo tradicijose. Jei meksikiečiai tep lep primeta visko, kas jiems skanu, į tortillą, susisuka ir džiaugiasi gyvenimu, tai japonai elgiasi priešingai: kruopščiai, atsargiai, juvelyriškai tiksliai, vos ne po kelis ryžius lipina, dailina savo mažus maistelius… Taip pagaminto sušio nesušlamši pilna burna, tarsi kokį hamburgerį, valgymo procesas taipogi tampa atitinkamu.

Galvoju: ką apie lietuvių kultūrą sako mūsų nacionaliai patiekalai? Riebūs, sotūs, greitai ir ilgam užkemšantys pilvus. Kad esam darbštūs ir neturim laiko valgymui?

Visuomet išmainyčiau cepelinus į spaghetti alla Carbonara, o bulvinius blynus – į jautienos carpaccio. Sushi egzotika įdomi įvairovės dėlei, bet apie burrito ar chili con carne vien pagalvojus iš karto burna seilių prisipildo. Dar viena priežastis, dėl kurios turėčiau gyventi daug toliau į pietus nuo čia: ne tik nuolatinė šiluma ir saulė, ne tik lėtesnis bei tingesnis gyvenimo ritmas, bet ir maistas. Mane taip žavi šiltų kraštų kulinarija, kad berašant pilvas ėmė gurgti. Gerai, kad šiandien pietums tortilla suplanuota.

9 komentarai (-ų)

Pasisakyti

RSS šaltinis šio įrašo komentarams