Jogurtinis eksperimentas, II d.

ActiviaPo pirmųjų Activia jogurto porcijų atidžiai stebėjau, kaip į jas reaguoja mano pilvas. Nors šio produkto esu ne kartą valgiusi ir anksčiau, dabar, kai pradėjau šį keturiolikos dienų eksperimentą, norisi nuoširdžiai ir atvirai papasakoti apie galimai vykstančius pokyčius. Pastebėjau, kad kartais po šio jogurto mano pilve prasideda kažkokie intensyvūs procesai – viskas ten gargaliuoja, murmuliuoja. Esu girdėjusi mitą, kad neva į šį produktą deda inulino – vidurius laisvinančio vaisto. Nors man tokio efekto, kaip ricinos aliejaus pavalgius, nebuvo,  pasigūglinau man pristatytų skonių jogurtų sudėtis:

Jogurtas su vyšniomis ir bifidobakterijomis ActiRegularis®, 2,6% rieb. Sudėtis: pasterizuotas pienas, vaisių priedas (vyšnios (9%), cukrus, dažiklis: antocianas, kvapiklis), cukrus, lieso pieno milteliai, gyvosios jogurto bakterijų kultūros ir Bifidobacterium DN-173010 (ne mažiau kaip 108 vnt./g). Sudėtyje gali būti gliutelino ir riešutų.

Jogurtas su džiovintomis slyvomis ir bifidobakterijomis ActiRegularis®, 2,6% rieb. Sudėtis: pasterizuotas pienas, vaisių priedas (džiovintos slyvos (5,8%), cukrus, kvapiklis), cukrus, lieso pieno milteliai, gyvosios jogurto bakterijų kultūros ir Bifidobacterium DN-173010 (ne mažiau kaip 108 vnt./g). Sudėtyje gali būti gliutelino ir riešutų.

Jogurtas su braškėmis ir bifidobakterijomis ActiRegularis®, 2,6% rieb. Sudėtis: pasterizuotas pienas, vaisių priedas (braškės 10%, cukrus, juodųjų morkų sultys, dažiklis: košenilis; kvapiklis), cukrus, lieso pieno milteliai, pieno išrūgų baltymų koncentratas, gyvosios jogurto bakterijų kultūros ir Bifidobacterium DN-173010 (ne mažiau kaip 108 vnt./g). Sudėtyje yra gliutelino.

Ieškau informacijos apie sudėtį toliau – Sveiko vaiko svetainėje radau tokias žinias apie šiame jogurte naudojamus E:

E120 Aptiktas produktuose: (221). Kochinelas, karmino rūgštis, karminas (CI 75470, Kochinelo ekstraktas, Karmino rūgštis, Karminas, Košenilis) Natūralūs raudoni maisto dažai išskirti iš vabzdžių Cocus cacti, gyvenančių ant skirtingų rūšių sukulentų. Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija

E440 Aptiktas produktuose: (199). Pektinas, Amidintas pektinas (Natrio pektatas, Kalio pektatas, Amonio pektatas, Amidintas pektinas ). Natūralus rūgštinis polisacharidas, esantis beveik visuose vaisiuose, ypač obuoliuose, svarainiuose, apelsinuose. Pramoniniu būdu gaunamas iš obuolių minkštimo ir apelsinų žievelių. Natrio, kalio ir amonio pektatai yra atitinkamos pektinų druskos. Amidintas pektinas gaunamas apdorojus pektinus amoniaku, ko pasekoje amidai susiformuoja rūgšties grandinėje. Pektinai veikia kaip tirštikliai, todėl didelės koncentracijos gali sukelti žarnyno problemų. Dėl savo tirštinančio poveikio, jie gali būti naudojami dietose, kadangi sumažina alkio jausmą. Pektinai gali būti fermentuojami storojoje žarnoje, sukeldami vidurių pūtimą. Gali kilti arba paūmėti šios ligos: žarnyno problemos, vidurių pūtimas.

E163 Aptiktas produktuose: (26). Antocianinai ir antocianidinai tai didelė grupė natūralių dažiklių. Daugumos vaisių, gėlių ir uogų spalvą nulemia antocianinų ir antocianidinų deriniai. Antocianinai visada turi angliavandenio molekulę, o antocianidinai šios molekulės neturi. Atskiri junginiai išskiriami iš skirtingų rūšių augalų.

Iš esmės, pagal Sveiko vaiko ženklinimą, vengtinų priedų šiuose jogurtuose nerasta, abejotinas tik dažiklis košenilis produkte su braškėmis. Keista, kad naudojamas pektinas, kuris, priešingai nei teigiama reklamose, ne mažina pilvo pūtimą, o jį didina! Taip pat įtartina, kodėl šie produktai taip ilgai galioja… Norėčiau, kad į mano maistą nebūtų pridėta jokių dažiklių anei kvapiklių (vyšniniame Activia jogurte labai jaučiasi tas sintetinis kvapas), geriau daugiau uogų ir vaisių!

Bet kokiu atveju, neradusi kažkokių didelių baisumų produkto sudėtyje ir nepastebėjusi nepageidautino poveikio tęsiu eksperimentą.

Facebook komentarai
Kokia tavo reakcija?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hits: 10

5 Komentarai

Prisijunkite prie diskusijos ir pasakykite mums savo nuomonę.

G
2011 04 25 | 20:49

,,Natūralūs raudoni maisto dažai išskirti iš vabzdžių Cocus cacti” – vegetarams vengtini produktai su jais…

Laura
2011 04 25 | 22:06

Kochinelas arba karminas, yra ne siaip sau vabzdziai, o uteles kurios gyvena ant kaktusu pietu amerikoje. ji naudoja lupdaziuose, ir siaip visur kur reikia padazyti. kodel ji naudoja jogurtuose, butent del spalvos, nes nuo dar daugiau raudonu uogu ekstrakto viskas pasidaro daug saldziau, bet ne spalvingiau, ir pasirodo konsumentai nenori pilko jogurto, jie nori grazaus spalvoto jogurto.. taigi nera viskas vien gamintoju kalte, dazniausiai to nori butent pirkejai…:)

Jogurtinis rudojo cukraus keksas « Saulėta virtuvė
2011 05 06 | 8:52

[…] auksinis? Vieną kitą E rasim visur, o čia jie bent jau ne dideli blogiečiai (apie juos rašė mergaitė iš rožinio miesto, taip pat dalyvaujanti eksperimente). Kad jogurtai skanūs, pritariu. Pats skaniausias – […]

Jogurtinis rudojo cukraus keksas – Saulėta virtuvė
2018 02 28 | 21:51

[…] auksinis? Vieną kitą E rasim visur, o čia jie bent jau ne dideli blogiečiai (apie juos rašė mergaitė iš rožinio miesto, taip pat dalyvaujanti eksperimente). Kad jogurtai skanūs, pritariu. Pats skaniausias – […]

Айдана Кадирсизова
2018 03 24 | 12:44

А Речник
кликни
https://drive.google.com/file/d/14MEkNq1GzOk897ZsaCQakxs4Y7qiJxOW/preview

Palikti atsakymą