Giedrius Vilpišauskas: Virtuvės užkariavimo menas

2017-05-16

Giedrius Vilpišauskas Virtuvės užkariavimo menasPrisiminkite, kaip dažnai recepte perskaitote tokį nurodymą: kepkite svogūnus keptuvėje dešimt minučių, kol gražiai pagels iki auksinės spalvos. Atrodytų, nieko ypatingo, paprasta instrukcija. Tačiau man iš karto kyla net ne vienas, o daugybė klausimų. Kodėl svogūnus reikia kepti būtent dešimt minučių, kodėl ne aštuonias ir ne dvylika? Kokioje keptuvėje, didelėje ar mažoje, ir koks skirtumas? Kodėl būtent kol pagels iki auksinės spalvos ir kaip atrodys tas svogūnų auksas? Kas pasikeis, jeigu į patiekalą sudėsiu ne pageltusius, o tik truputį – iki skaidrumo – pakepintus svogūnus?

Kai mylimasis užsiprašė šios knygos dovanų, prisipažinsiu, žiūrėjau į tai skeptiškai. Yra namie ne viena kulinarinė knyga, tik niekas jų nenaudoja – prireikus informacijos apie tai, kaip gaminti vieną ar kitą patiekalą arba ieškant įdomesnio recepto varianto juk visuomet kreipiamės į jo didenybę internetą. Bet ką gi, nupirkau, padovanojau, dabar dar gi pati perskaičiau – ir galiu drąsiai teigti, kad ši knyga verta kiekvieno į ją investuoto cento! Jau dabar tenka jos viršelį karts nuo karto pavalyti nuo maistuotų pirštų, nes gaminant kažką vis atsiverti pasitikslinti – o kaip ten Vilpišauskas rašė kad geriau daryt?

Matematinis mąstymas virtuvėje netinka. Maisto gaminimą reikia išmokti vertinti kaip meną ar bent jau kaip amatą, kur galioja savos taisyklės. Visų jų galima nesunkiai išmokti, taip pat gana nesunku paaiškinti ir kam jų reikia.

Tai ne receptų knyga, o pačių virtuvės pagrindų, bazinių kulinarijos ir konditerijos principų, kuriuos tinkamai išmanant ir kiaušinienę sugebėsi daug gardesnę išsikepti, ir bulvių košę puresnę susigrūsti. Žinant pagrindus galima toliau ir aukščiau keliauti, suvokiant keptuvėje ir orkaitėje vykstančius procesus daug lengviau bet kurį internete rastą receptą tinkamai įgyvendinti. Žodžiu, knyga nepaprastai naudinga, o ir parašyta labai lengvai skaitomu stiliumi, tad mano rekomendacijos kiekvienam – tiek visiškam virtuvės naujokui, tiek patyrusiam senbuviui – šimtaprocentinės.

Mano vertinimas – dešimtbalėje skalėje: 9.

Nėra komentarų

Komentarų dar nėra. Nori būti pirmas/-a?

Pasisakyti

RSS šaltinis šio įrašo komentarams